Historien
Kendo är en kampsport med mycket gamla anor. Ursprunget är samurajens stridskonst med det japanska svärdet. Idag är kendo en modern sport som lämpar sig väl för den som vill få bättre kondition. Kampmomentet ger spänning och är den viktiga drivkraft som sporrar oss till att ständigt vilja förbättra våra tekniker och öka vår kunskap om kendo.
I Sverige är kendo fortfarande en ganska okänd sport, men i Japan är det den budoart som med god marginal har flest utövare. På det japanska gymnasiet har man möjlighet att välja kendo inom ramen för idrottsämnet, och All Japan Kendo Federation uppskattar antalet kendoutövare till 1,66 miljoner. Detta kan jämföras med den näst största kampsporten, judo, som har cirka 180 000 tränande. I Sverige har vi drygt 400 registrerade kendoka.
1970 bildades Internationella Kendofederationen, som idag består av 41 nationer. Vart tredje år hålls VM alla andra år är det EM.
Kendoträning kan upplevas som hård och fysiskt krävande, men finns det någon annan idrott där det förekommer att 80-åringar vinner över vältränade 25-åringar, utan större svårighet?
Kendo ser ut att framför allt kräva god fysik, men med åren upptäcker man att det snarare är erfarenhet och djup mental träning som är det avgörande. Trots att kendo idag är en sport där tävlingsmomentet ligger i fokus är det japansk budo och zenbuddism som ligger till grund för all träning. Fysisk eller mental träning, vilket som kommer först väljer du själv.
Nu för tiden tränar vi inte för att kunna besegra en fiende i strid och kendo är ingen form av självförsvar. Kanske är det istället intuitivt handlande, att bevara lugnet i stressade situationer, balans, harmoni och koncentration som är målet med träningen.
Ända sen de första japanska svärden började smidas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. Åtskilliga svärdsskolor grundades genom århundradena, främst under inbördeskrigen i Japan på 1500-talet. Det vanligaste var då att träna kata (form), men efterhand uppfanns även metoder att träna svärdskamp under mer realistiska förhållanden. Ett ständigt problem var att man gärna ville testa sina kunskaper utan för den skull behöva utkämpa en blodig duell.
Under 1600-talet duellerade man ofta med vapen av trä, men ett hårt slag mot huvudet kan vara dödande även med ett sådant vapen. Specialtillverkade rustningar och ett svärd av bambu började istället användas. Under mitten av 1700-talet öppnade Chuta Nakanishi sin skola Nakanishi Itto Ryu. I denna skola använde man speciella fäkthandskar och bambusvärd. På detta sätt behövde eleverna inte längre hålla igen sina hugg under träningen. Nakanishi vidareutvecklade skydden att omfatta även harnesk, höftskydd och hjälm. Därmed var grunden till den moderna kendon lagd. 1895 grundades Dai Nihon Butokukai och kendon blev en systematiserad kampsport med samma regler över hela Japan.
Hur tränar man kendo?
När man börjar träna kendo måste man lära sig grunderna för förflyttningar och hugg. Denna träning håller man på med hela den första terminen för att förbereda sig för träning i rustning.
Efter att man börjat använda rustningen inleds en ny fas i träningen. Allt blir mycket mer ansträngande och i den fria kampen får man finna sig i att träningspartnern hugger och stöter tillbaka. Nu kan det kännas skönt att ha den första terminens grundträning att falla tillbaka på.
Kendo är krävande, men samtidigt mycket roligt när man väl kommit över den första tröskeln. I kendo är alltid små detaljer i rörelser samt precision i både tid och rum avgörande. Mycket av träning strävar till att uppnå perfektion i varje moment av ett anfall.
Det finns en utförlig beskrivning av hur träningen på Uppsala Kendo Hokushinkan brukar gå till på den här sidan.
Utrustning
I träningen använder man två typer av träningssvärd, bokuto och shinai. Bokuton är gjord av solid ek och används för kata (formträning). Shinaien är det svärd som används vid rustningsträning och tävling, och är gjord av bambu som delats till fyra ribbor som hyvlats och sedan monterats ihop med läderhylsor och band. Man bär en rustning som består av men (hjälm), do (harnesk), tare (höftskydd) och kote (handskar). Klädseln består av en keikogi (träningsjacka) och hakama (traditionell japansk byxkjol).
Tävling
I kendo går man matcher där det gäller att ta poäng på sin motståndare. Man hugger och stöter med shinaien, och korrekta träffar som utförts med god kroppskontroll och inlevelse ger poäng.
Matchtiden är på 3-5 minuter och vinnare är den som tagit två av tre möjliga poäng. Skulle det stå 0-0 eller 1-1 vid full tid slutar matchen oavgjord, eller om avgörande krävs så förlängs matchen tills segrande poäng erhålles.
Det finns inga viktklasser i kendo eftersom storlek och vikt saknar betydelse. Det hålls årligen nationella cuper och SM-tävlingar. För den som vill göra en elitsatsning finns ett svenskt dam-, herr- och juniorlandslag och många internationella tävlingar. Mer information om olika tävlingar och matchutförande finns här.
Blir det många skador?
Kendo är en tuff kampsport där man utdelar hugg och stötar mot varandra. Eftersom man har skydd på sig dämpas huggen, men det händer att hugg träffar delar av kroppen som inte skyddas av rustningen, t.ex. armarna. Därför är blåmärken vanligt förekommande när man börjar öva sparring. Under nybörjarterminer är det också vanligt att blåsor uppkommer i händer och under fötterna. Efter kontinuerlig träning under ca. ett år upphör dessa blåsor eftersom huden blir kraftigare på dessa ställen och skyddar bättre.
Andra skador som kan uppstå under träning och tävling är olika typer av belastningsskador som t.ex. överansträngning av olika muskler, förslitningar av ligament och senor, och muskelinflammationer. För att undvika dessa typer av skador är vi i Uppsala alltid noggranna med uppvärmning innan passen och uppmuntrar medlemmarna att komplettera kendoträningen med styrketräning av de utsatta muskelgrupperna.
Vem kan träna kendo?
Vem som helst kan börja träna kendo. Liten som stor, gammal som ung, kille som tjej. Det som krävs är att man är tillräckligt intresserad och beredd att anstränga sig lite. Precision och uthållighet är viktiga komponenter i träningen. Kendo är något man kan utöva livet ut, och vi vet av erfarenhet att det aldrig är försent att börja. Vi får ofta in nybörjare i medelåldern eller äldre, och vi har flera seniora medlemmar i klubben. Utöver vår juniora verksamhet har den mest återkommande åldersgrupp vi sett komma till nybörjarträningarna i Uppsala varit i trettioårsåldern. Bland våra stadigvarande medlemmar finns alla åldrar representerade, från alerta ungdomar till förfarna veteraner.
Några av våra medlemmar berättar om sig själva på den här sidan.
Exempel
TV4 Nyheterna Uppsala har en blänkare om kendo som ger en fin snabbtitt. Inslaget gjordes inför en av våra medlemmars tävlan i kendo-VM.
Nedan är en video med en demonstration av vanlig sparring, utförd av Osakapolisen, Japan 2008. För skojs skull även en video där en 82 år gammal man (i vitt) visar ungdomarna i 50-årsåldern var skåpet ska stå.